Όταν ο Μπλεκ εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Ένας εσμός από φιγούρες βγαλμένες από την Αμερική της αλλοτρίωσης και της παρακμής. Ένα reality show σε παγκόσμια μετάδοση από τη γεννήτορα χώρα των reality shows. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για selfie στο βαθύ κέντρο λήψης των αποφάσεων για τη ζωή των πολλών. Μέχρι εκεί.

Της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη*

Στην οικουμενική ειρκτή του φαίνεσθαι ο κορονοϊός φορώντας μάσκα απαλείφει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και στερεί τα 15’ λεπτά δημοσιότητας. Η τραμπ(ουκ)ική προτροπή για έφοδο στα ανάκτορα του Καπιτωλίου δεν θα μπορούσε να βρει πιο πρόσφορο έδαφος για να πραγματωθεί. Ένας εσμός από φιγούρες βγαλμένες από την Αμερική της αλλοτρίωσης και της παρακμής ανακυκλώθηκε εκ νέου στον μύλο των media και των social media ανατροφοδοτώντας την επιδειξι0μανία μέχρις εσχάτων, τον διαγκωνισμό της ανθρωποφαγίας, τη μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό των ιεροκηρύκων, την κραυγαλέα συνωμοσιολογία.

Ένα reality show σε παγκόσμια μετάδοση από τη γεννήτορα χώρα των reality shows ήταν η θορυβώδης απρόσκλητη – μα όχι απρόκλητη – «επίσκεψη» στα άδυτα του Καπιτωλίου, της εξουσίας του χρήματος και του φαίνεσθαι, δηλαδή της αστικής δημοκρατίας. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για selfie στο βαθύ κέντρο λήψης των αποφάσεων για τη ζωή των πολλών. Μέχρι εκεί. Ούτε την αμερικανική δημοκρατία έπληξε όπως βαρύγδουπα και δραματικά σχολιάστηκε, ούτε πραξικόπημα ήταν, ούτε επίθεση. Αντιθέτως μήπως ήταν η απόγνωση του μαζάνθρωπου να διεκδικήσει την ατομικότητά του; Μήπως να συμμετάσχει άνευ επιλογής σε κορυφαίο reality κεντρίζοντας την προσοχή εχθρών και φίλων και άρα κερδίζοντας περίοπτη θέση στην κλίμακα αξιών του δυτικού ανθρώπου; Ή μήπως για να ξαναβρεί την απτή πραγματικότητα, τον αληθινό εαυτό του στην παντοκρατορία του επιφαινόμενου, της εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση της εικόνας, άρα αυτό- εκμηδενιζόμενος; Όπως και να ‘χει, τα όσα συνέβησαν πιθανόν να συνιστούν την εικονοκλαστική θρυαλλίδα  για παρόμοιες αντιδράσεις στον παραπαίοντα δυτικό κόσμο. Το άμεσο μέλλον θα δείξει, κυριολεκτικώς.

*Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας            

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: