Καρλ Μαρξ – Η ιστορία δεν τελείωσε…

Με την κυριαρχία της αντεπανάστασης στις χώρες του πρώιμου σοσιαλισμού οι αστοί επιστήμονες έτρεξαν να μιλήσουν για το τέλος της ιστορίας και την ήττα του σοσιαλισμού. Μετά όμως από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, ο καπιταλισμός, παρά τα ευχολόγια των αστικών επιτελείων, έδειξε με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το στάδιο σήψης που βρίσκονταν.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ. Το να θυμόμαστε την ημερομηνία γέννησης αυτού του τιτάνα της σκέψης δεν γίνεται ούτε για επιμνημόσυνη ακολουθία ούτε για να αναπολούμε το παρελθόν.

Η συστηματική μελέτη του Μαρξ για την κεφαλαιοκρατία έδειξε ότι είναι το τελικό στάδιο της προϊστορίας της ανθρωπότητας που θα οδηγήσει στον κομμουνισμό ως το ώριμο στάδιο εξέλιξης της ανθρωπότητας, τον κομμουνισμό! Ο θεωρητικός και πολιτικός του αγώνας έδωσε στην εργατική τάξη μια επαναστατική θεωρία και πρακτική που την οδήγησε στην πραγματική απελευθέρωσή της με τις νικηφόρες επαναστάσεις του 20ού αιώνα και στην οικοδόμηση των πρώτων εργατικών κρατών στον κόσμο.

Με την κυριαρχία της αντεπανάστασης στις χώρες του πρώιμου σοσιαλισμού, οι αστοί επιστήμονες έτρεξαν να μιλήσουν για το τέλος της ιστορίας και την ήττα του σοσιαλισμού. Μετά όμως από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, ο καπιταλισμός, παρά τα ευχολόγια των αστικών επιτελείων, έδειξε με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το στάδιο σήψης που βρισκόταν.

Η σήψη όμως του καπιταλισμού δεν είναι το μοναδικό σημάδι της τελικής του πτώσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρούμε μια εντατική κοινωνικοποίηση της εργασίας στα χέρια όλο και περισσότερων εργαζομένων με αποτέλεσμα οι καπιταλιστές να αποτελούν πλέον παράσιτα στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα η αυτοματοποίηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς με την υποσημείωση ότι αυτό δεν αποτελεί βάση για την απελευθέρωση του ατόμου αλλά για την περαιτέρω αλλοτρίωση της προσωπικότητάς του.

Η ανθρωπότητα βιώνει μια πρωτοφανή ενοποίησή της υπό το πρίσμα κοινών παραγωγικών διαδικασιών σε διεθνές επίπεδο. Οι αντικειμενικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ρίζα της κεφαλαιοκρατίας αποτελούν το εφαλτήριο προς την νέα παγκόσμια επαναστατική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην επαναστατική ενοποίηση της ανθρωπότητας.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: