ΔΕΗ: Πού την οδηγούν; – Γ’ Μέρος

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται δημόσια ΔΕΗ και φθηνές υπηρεσίες.Η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, με την ουσιαστική στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μπορούν να τους σταματήσουν.

Από τον αναγνώστη του περιοδικού μας Γιάννη Νομικό, συνταξιούχο λογιστή, λάβαμε και δημοσιεύουμε το άρθρο που ακολουθεί, που αποτελεί το τρίτο μέρος στη σειρά άρθρων του για τη ΔΕΗ:

Σε προηγούμενα άρθρα μου εδώ και εδώ, αποδείχτηκε ότι παρά τις καταστροφολογικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης μέσω του αρμοδίου υπουργού της και του νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της, ότι η ΔΕΗ είναι μία υγιής επιχείρηση, ίσως η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, που μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σοβαρό ρόλο στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. 

Είχε επίσης αναφερθεί, ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να γίνονται οι δηλώσεις αυτές είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διακηρυγμένη θέση της για ιδιωτικοποίηση και μάλιστα στην πεπατημένη οδό όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή στην απαξίωση της επιχείρησης και στο ξεπούλημά της. Ένα ξεπούλημα διαχρονικό και διακομματικό με τελευταίο παράδειγμα το Ελληνικό που πουλιέται σε ένα εξευτελιστικό τίμημα. 

Θεώρησα καλό λοιπόν να ξαναδώ όλο το πλέγμα των κυβερνητικών δηλώσεων, προκειμένου να τεκμηριώσουμε την ειλικρίνεια ή μη της πολιτικής της.

Ας δούμε λοιπόν τι μας έχει δηλώσει η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης.

1.Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεωκοπίας, στο ταμείο της δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ.

Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες είναι σε άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΔΕΗ τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το καλημέρα, διερωτήθηκε.  Επικαλείται ακόμη την έκθεση των ορκωτών λογιστών της ΔΕΗ για το β’ τρίμηνο του 2019, που προβλέπονταν να δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. H εταιρεία Ernst & Young έχει ζητήσει στοιχεία για τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές ως τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Ο ίδιος ο υπουργός έχει πει πάντως ότι σε αυτό το 18μηνο το έλλειμμα θα αγγίξει το 1 δισ. Ευρώ.

   Τι προέκυψε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των ορκωτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το Α’ εξάμηνο 2019.

– Βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ κατά 48,5% και αύξηση της κερδοφορίας στα 108 εκατομμύρια ευρώ,  έναντι 91 εκατομμυρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, προ φόρων και αποσβέσεων.

– Το υπόλοιπο των χρηματικών διαθεσίμων της ΔΕΗ στις 30-6-2019 ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ. 

– Δεν επιβεβαιώνεται η μείωση του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ για το ως άνω διάστημα, παρά τις πολιτικές  παραχώρησης μέρους του κύκλου εργασιών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα σε τιμές πολύ κατώτερες του κόστους.

Μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι δεν επιβεβαιώνονται καταστροφολογικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης τις οποίες καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα.

2.Ο κ. υπουργός δήλωσε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να μη γίνει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και σε δεύτερη φάση ότι οι αυξήσεις που θα γίνουν δε θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές γιατί θα δοθούν ισοδύναμα.

Δε γνωρίζουμε ποιές δυνατότητες εξαντλήθηκαν για να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, γιατί τέτοιου είδους ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε όμως η ανακοίνωση για τις αυξήσεις που θα γίνουν οι οποίες κατά την ακριβή διατύπωση του κ. Χατζηδάκη ήταν: Οι καταναλωτές δε θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωσή της.

Ας δούμε λοιπόν με συγκεκριμένα παραδείγματα αν και κατά πόσο τα ισοδύναμα θα λειτουργήσουν για να μη βάλουν οι καταναλωτές το χέρι στην τσέπη για τη διάσωσή της. 

Τα παραδείγματα αναφέρονται στον προσωπικό μου λογαριασμό και αφορούν την περίοδο 30-10-2018 μέχρι 28-2-2019.

Υπολογισμός  νέας τιμής κατανάλωσης από 1-9-2019 

Αυξήσεις 

Για ημερήσια κατανάλωση               Προσωπική κατανάλωση                 Επί πλέον διαφορά

Σημερινή τιμή   μέχρι kwh 2000     kwh 1869 Χ 0,09460  = 176,81  

Με νέα τιμή                                      kwh 1869 X 0,11058 = 206,67                   29,86

Σημερινή τιμή άνω      kwh 2000 kwh   0 X 0,09460 = 0

Με νέα τιμή                                       kwh 0 X 0,11936 = 0                           0

Για νυκτερινή κατανάλωση 

Σημερινή τιμή                                    kwh 758 Χ 0.06609 = 50,10                                                 

Με νέα τιμή                                        kwh 758 Χ 0,07897 = 59,85                   9,75

Έκπτωση συνέπειας                                 34,56 Χ 50% = 17,28                 17,28 μείωση κατά 50% 

                                                                  Σύνολο αυξήσεων                                                    56,89

Ισοδύναμα – Μειώσεις

Περίπτωση α.

ΕΤΜΕΑΡ                                                      59,55 Χ 25% = 14,88

ΦΠΑ   Με σημερινή τιμή                           210,83 Χ 13% = 27,40 

           Με νέα τιμή                                     210,83 Χ 6% = 12,64 14,76                        

                                                                  Σύνολο μειώσεων                                                   29,64

                                                  

                                                                   Συνολική προσαύξηση λογαριασμού                   27,25

Προσαύξηση %

Συνολική αξία λογαριασμού               176,81 + 50,10 = 226,91

Συνολική προσαύξηση                                                        27,25 Ποσοστό 12,00 %

 

Περίπτωση β.

ΕΤΜΕΑΡ                                                      59,55 Χ 25% = 14,88

ΦΠΑ   Με σημερινή τιμή                           210,83 Χ 9% = 18,97  

           Με νέα τιμή                                     210,83 Χ 6% = 12,64 6,33                

                                                                  Σύνολο μειώσεων                                                   21,21

                                                  

                                                                   Συνολική προσαύξηση λογαριασμού                    35,68

Προσαύξηση %

Συνολική αξία λογαριασμού               176,81 + 50,10 = 226,91

Συνολική προσαύξηση                                                        35,68 Ποσοστό 15,72 %

α. Η  περίπτωση α’  αφορά περιοχές με κανονικό ΦΠΑ.

β. Η περίπτωση β’  αφορά νησιωτικές περιοχές με μειωμένο ΦΠΑ στην οποία συγκαταλέγομαι και εγώ και στις οποίες κατά πως φαίνεται διακόπτεται οριστικά η παροχή του μειωμένου ΦΠΑ. 

Διαπιστώσεις

1.Με έναν κύκλο εργασιών περίπου 4,7 δις ευρώ  η αύξηση του 12% στους οικιακούς καταναλωτές, θα προσθέσουν στα ταμεία της ΔΕΗ τουλάχιστο 500 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που από μόνο του της δίνει μία ικανοποιητική  κερδοφορία και αποκλείει οποιοδήποτε ζημιογόνο αποτέλεσμα για τα επόμενα χρόνια, αφού το παραπάνω έσοδο δεν είναι μία εφάπαξ είσπραξη αλλά διαρκής.

2.Η τεράστια αυτή αύξηση του 12-16 %, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, κατά την οποία το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων έχει δεχθεί συντριπτικά κτυπήματα, είναι καθαρή αισχροκέρδεια, ποινικά κολάσιμη και επιεικώς  απαράδεκτη και βέβαια δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του υπουργού περί μη επιβάρυνσης των καταναλωτών.

3.Το συνολικό πακέτο για τη στήριξη της ΔΕΗ κατά τις κυβερνητικές δηλώσεις θα φθάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόνο η αύξηση των τιμών καταναλωτή και πέραν αυτού ουδέν.  Μέσα σ’ αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η προς το παρόν μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Η ιδιωτικοποίηση αυτή πέραν του ότι θα γίνει και αυτή με όρους ξεπουλήματος, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το 51% της εταιρίας που σκέφτεται κατ’ αρχάς να ιδιωτικοποιήσει αξίζει μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καν  να μας πει ποιός, που και πότε υπολόγισε την αξία του ΔΕΔΔΗΕ σ’ αυτό το ύψος. Υπόψη ότι το 51% μεταβίβασης του, συνιστά σε μεγάλο βαθμό και έλεγχό του από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ακόμα σε βάθος χρόνου θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στα οικονομικά της ΔΕΗ, αφού ο ιδιωτικός ΔΕΔΔΗΕ θα είναι αποκλειστικός διανομέας του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, με αποτέλεσμα να υποβάλλει στη ΔΕΗ τους δικούς του όρους οικονομικής συνεργασίας, που θα του εξασφαλίζουν τεράστια κερδοφορία.

4.Μετά την αποτυχία πώλησης των 2 λιγνιτικών μονάδων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο προσανατολισμός μετατέθηκε στο κλείσιμο τους και την αντικατάστασή τους με νέες ιδιωτικές μονάδες. Η κυβέρνηση λοιπόν εξήγγειλε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2029, την ίδια στιγμή που για τη νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ έχουν ήδη δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι προφανές ότι θα καταβληθεί προσπάθεια αντικατάστασής τους με τις λεγόμενες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας δηλαδή με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και βέβαια φυσικό αέριο. Ήδη ανακοινώθηκε ένα πρώτο έργο αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, που κατασκευάζεται από γνωστό έλληνα επιχειρηματία….. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων. Το κόστος θα επωμισθεί και πάλι ο ελληνικός λαός αφού θα επιδοτήσει αδρά με τα διαβόητα αναπτυξιακά κίνητρα, δωρεάν επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, το σύνολο αυτών των έργων. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων υποτίθεται ότι προωθείται για τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες αποδεικνύεται ότι το 71% των παγκόσμιων ρύπων προέρχεται από 100 μεγάλες εταιρείες. Καλούνται λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν μόνο το 29% των ρύπων να καλύψουν και το 71% αυτών των εταιρειών. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αδύνατο, το χειρότερο όμως είναι ότι ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή πληρώνει και πρόστιμα για τους ρύπους αυτούς μέσω του λογαριασμού ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Πρόσφατες είναι επίσης οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού σε Αγγλία και Πορτογαλία απέτυχε και ότι οι εργατικοί στην Αγγλία σκοπεύουν όταν έρθουν στην εξουσία να το επανακρατικοποιήσουν, ενώ στην Πορτογαλία ήδη οι δήμοι προχωρούν στην επανάκτησή τους, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον ηλεκτρισμό.

5.Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις δημοπρασίες ΝΟΔΕ ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κατά πολύ κάτω του κόστους, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας η οποία έχει πέσει πλέον στο 77% της συνολικής αγοράς. Μέχρι στιγμής στο τεράστιο αυτό θέμα τηρείται άκρα του τάφου σιγή. Οψόμεθα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων της παρούσας κυβέρνησης από τα πρώτα της κιόλας βήματα. 

Ταυτόχρονα προωθεί αποτυχημένα μοντέλα διαχείρισης του εθνικού πλούτου, προς όφελος του αδηφάγου ιδιωτικού κεφαλαίου και νέες μέρες δυστυχίας για τα λαϊκά στρώματα.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται δημόσια ΔΕΗ και φθηνές υπηρεσίες.

Η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, με την ουσιαστική στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μπορούν να τους σταματήσουν.

Να επισημάνουμε ότι τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της ΔΕΗ, είναι στάχτη στα μάτια τους. 

Οι πολλοί που θα μείνουν, ήδη γεύονται τα προεόρτια της αντιμετώπισής τους από την πολιτεία, με την κατάργηση όλων των μέχρι σήμερα παροχών ενώ το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Γιάννης Νομικός
Συνταξιούχος λογιστής

Πηγές

  1. in.gr                       13-07-2019 Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες.
  2. ef.syn.gr                29-08-2019 Οι… συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
  3. ef.syn. ε.ε.             29-08-2019 Ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου.
  4. ef.syn.gr                24-09-2019 Δεν επιβεβαιώθηκε το κλίμα καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ.
  5. greenagenda.gr       6-12-2018 Μόνο 100 εταιρείες ευθύνονται για το 71% των παγκοσμίων ρύπων.
  6. info-war.gr              4-10-2019 Η επική αποτυχία ιδιωτικοποίησης των νερών στην Αγγλία.
  7. tvxs.gr                     5-10-2018 Ταφόπλακα στις ιδιωτικοποιήσεις νερού στην Πορτογαλία.               
  8. dei.gr                                          Οικονομική έκθεση ΔΕΗ Α’ εξαμήνου 2019.

Δείτε το Α’ μέρος εδώ.
Δείτε το Β’ μέρος εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: