Ατομική και κρατική ευθύνη στη Γορτυνία

Τα αποτελέσματα της κυρίαρχης πολιτικής στο χώρο της υγείας είναι εμφανή και στη Γορτυνία με τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, την υποστελέχωση και κυρίως με τη γενικότερη προσπάθεια να πειστούν οι Γορτύνιοι ότι τα προβλήματα της υγείας μπορούν να επιλυθούν ευκαιριακά κι από τρίτους, όπως με δωρεές ή μέσω του ιατρικού εθελοντισμού.

Στη Γορτυνία και σε κάθε γωνιά της χώρας που παρακολουθεί με αγωνία και θαυμασμό τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να περιορίσουν την πανδημία, με τις κυβερνήσεις να αναγκάζονται να κρατικοποιήσουν ακόμα και μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να εντάξουν το προσωπικό στον κεντρικό σχεδιασμό, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από αυτή την τραγωδία είναι ένα: κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήνονται στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς.

Το παράδειγμα της απομονωμένης (από το εμπάργκο της «πολιτισμένης» Δύσης) σοσιαλιστικής Κούβας που δείχνει από την πρώτη στιγμή την αμέριστη αλληλεγγύη της, παρέχοντας πολύτιμη ιατρική βοήθεια στους λαούς που πλήττονται, αποδεικνύει στην πράξη την υπεροχή του κεντρικού σχεδιασμού, της λαϊκής εξουσίας σε σχέση με το καπιταλιστικό μοντέλο στη κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών, όπως είναι η αντιμετώπιση κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε.

Η ατομική ευθύνη για τη μη διασπορά του ιού βεβαίως και υπάρχει, αλλά τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα στη χώρα μας αν είχαν καλυφθεί οι 30.000 οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ, αν το 25% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν κλειστές, αν δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν ασκούσαν στο πλαίσιο της ΕΕ μια πολιτική που συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο χώρο της υγείας είναι εμφανή και στη Γορτυνία με τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, την υποστελέχωση και κυρίως με τη γενικότερη προσπάθεια να πειστούν οι Γορτύνιοι ότι τα προβλήματα της υγείας μπορούν να επιλυθούν ευκαιριακά κι από τρίτους, όπως με δωρεές ή μέσω του ιατρικού εθελοντισμού.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπίζεται σταθερά, δίχως εκπτώσεις, το καθολικό δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν υγεία και περίθαλψη, αποκλειστικά μέσω ενός αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας που είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ, πόσο μάλλον στους περιφερειακούς και ερημωμένους δήμους της χώρας, όπως είναι η Γορτυνία.

Είμαστε αντίθετοι στην κατάτμηση και εμπορευματοποίηση των παροχών υγείας, με την τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς να πρωτοστατεί σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος μέσω διαφόρων δράσεων, όπως τα δίκτυα υγείας. Με αφορμή την εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση μαζί με τους δημάρχους βρήκαν την ευκαιρία να περιορίσουν εργατικά δικαιώματα και να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα. Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ-αρ. φύλλου 64) απελευθερώνει τις απευθείας αναθέσεις και παραδίδει την καθαριότητα στους εργολάβους με πρόφαση τη δημόσια υγεία. Προηγούμενη ΠΝΠ (αρ. φύλλου 55) δίνει την ευχέρεια στην εργοδοσία να προχωρήσει στην καταστρατήγηση του ωραρίου και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Η στάση της δημοτικής αρχής Γορτυνίας, αλλά και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων απέναντι στο ζήτημα του κορονοϊού υπήρξε επιφανειακή και αναμενόμενη. Ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα, εστιάζουν στην ατομική ευθύνη του δημότη, αποσιωπώντας όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την πολιτική των κυβερνήσεων που συρρίκνωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, με τα γνωστά αποτελέσματα και στη Γορτυνία.

Υπερτονίζουν την προσφορά του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για να κρύψουν από τους Γορτύνιους ότι συμφωνούν με την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους δήμους, που κατέστησαν ομήρους τους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα.

Για τη Γορτυνία, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι τα εξής:

1) Μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη όλων των οργανικών κενών στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία

2) Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό

3) Δημιουργία μόνιμων δομών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

4) Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

5) Τακτικές απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας

6) Προμήθεια με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας υλικών καθαρισμού και απολύμανσης (αντισηπτικά, σαπούνια, απολυμαντικά κλπ) καθώς επίσης και μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια) για τους κατοίκους και ιδίως τους εργαζόμενους και τις ευπαθείς ομάδες.

7) Αναστολή πληρωμών για όσο διαρκέσει η καραντίνα, λόγω αδυναμίας μετάβασης των κατοίκων, ιδίως των απομακρυσμένων χωριών της Γορτυνίας

8) Οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω των έκτακτων μέτρων

9) Επανεξέταση και σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ενημέρωση των δημοτών για τη διαχείριση κρίσεων

10) Σε επίπεδο Νομού Αρκαδίας, α) ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου που χρησιμοποιείται ως κλινική νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, β) λειτουργία των δύο κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ (σε σύνολο έξι) και αύξηση του αριθμού των κλινών, γ) μετατροπή του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης σε μονάδα νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης

Οικονομολόγος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: