Η Ελλάδα της «ανάπτυξης» περιλαμβάνει και μαγκάλια;

Στην Ελλάδα της φημολογούμενης «ανάτπυξης», όπου καλείσαι να επιβιώνεις με 200 ευρώ, οι νεκροί από την ελλιπή θέρμανση έφτασαν τους οχτώ μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ, αρχίζοντας από το πρώτο «μαγκάλι του θανάτου».

Θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο, αν δεν αποτελούσε μια σκληρή πραγματικότητα το γεγονός πως στην Ελλάδα του 2020 πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα και η θέρμανση. Στη χώρα που τα δικαιώματα κατακρημνίζονται και το κοινωνικό κράτος έχει απολέσει και το τελευταίο ψήγμα ύπαρξης που του είχε απομείνει, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα «στις χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα τον χειμώνα» όντας, μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, στην τρίτη θέση με τις χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση (έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, 2019).

Ας τα πάρουμε, όμως, όλα με τη σειρά…

Πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία

Το Μάρτιο του 2013, η είδηση πως δύο φοιτητές στη Λάρισα έχαναν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενός αυτοσχέδιου μαγκαλιού που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν έκανε τον γύρο του διαδικτύου, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη. Η σπιτονοικοκυρά τους τότε είχε δηλώσει πως «δεν είχαν λεφτά για πετρέλαιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν εκείνη την περίοδο και πρόβαρε έντονα το μελλοντικό κυβερνητικό του κουστούμι, πατώντας πάνω στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, ανέφερε το αυτονόητο, πως δηλαδή «το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων», καταλήγοντας πως πρέπει να «αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Μάλιστα, προβεβλημένα στελέχη του είχαν προχωρήσει στις παρακάτω δηλώσεις:

–«2 νέοι νεκροί, 3 κινδυνεύουν από μαγκάλι στην Ελλάδα του 2013. Ώρα για εγρήγορση, αλληλεγγύη και αγώνα κόντρα στην αναισθησία του «χορτάτου» (Δημήτρης Παπαδημούλης)

–«Θάνατος από μαγκάλι στην Ελλάδα το 2013. Τ’ ακούς γιαγιά;» (Κώστας Ζαχαριάδης)

–«Νεκροί από μαγκάλι στη Λάρισα, λύσσα στα Τρίκαλα, ελονοσία. Το πέρασμα της Ελλάδας από τον 21ο αιώνα αποδεικνύεται σύντομο…» (Γιώργος Κυρίτσης)

–«Μαγκάλι. Ελλάδα 2013. Μονοξείδιο του θανάτου» (Νίκος Ξυδάκης).

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλούσε για «ηθικούς αυτουργούς», αναφέροντας συγκεκριμένα πως «θέλουν να εξαθλιώσουν τους Έλληνες».

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες και τον Δεκέμβριο του 2013 θρηνήσαμε το επόμενο θύμα, μια 13χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εκ νέου ανακοίνωση που επισήμαινε πως «άλλος ένας θάνατος έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες», καταλήγοντας πως «αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας το να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας».

Η ΝΔ, με τη σειρά της, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του τύπου «η καπηλεία μίας τραγωδίας και η κομματική τυμβωρυχία δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή» (από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου), καθώς και με μια ερώτηση που είχαν καταθέσει 41 βουλευτές της στη Βουλή προκειμένου να απορροφήσουν σε ένα βαθμό τους κοινωνικούς κραδασμούς γύρω από το θέμα.

Μάλιστα, ο τότε βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, – ο ίδιος που δήλωνε το 2014 πως «η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζήσεις με λάμπα, που ανάβαμε παλιά» – λίγο μετά τον τραγικό θάνατο της 13χρονης βρήκε να δηλώσει πως «οι πολίτες δεν διαθέτουν υπευθυνότητα και δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για την χρήση του μαγκαλιού». Υπευθυνότητα και σωστή ενημέρωση, δηλαδή, ήταν αυτά που θα απέτρεπαν του θανάτους και όχι εκείνη η κοινωνική πολιτική που θα επέτρεπε σε όλους να έχουν δουλειά, στέγη και θέρμανση. Άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού σε συνέχεια των παραπάνω δηλώσεων, ο τότε βουλευτής τη ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, ξεκαθάρισε το γιατί: «Περίπου 1.5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος. Δεν έχουμε κομμουνισμό να βάλουμε υποχρεωτικά να δουλεύουν για να παίρνουν ένα πιάτο φαγητό». Bingo!

Εκείνη την περίοδο πάντως, η ενεργειακή φτώχεια απασχόλησε για μεγάλο διάστημα την επικαιρότητα, γι’ αυτό και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε δημιουργήσει και ένα σχετικό μήνυμα με τίτλο «Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν άλλοι κοιμούνται γύρω από ένα μαγκάλι».

Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Οι μάσκες έπεσαν με τυμπανοκρουσίες και οι ρόλοι, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αντιστράφηκαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με την άλλη όψη της ΝΔ, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και στην περίπτωση των… μαγκαλιών.

Όταν το 2017, μια γυναίκα 78 ετών στην Κομοτηνή έχανε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού που είχε ανάψει στο σπίτι της, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε σιγήν ιχθύος σε μία αξιομνημόνευτη παράσταση υποκρισίας, υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή της ΝΔ πριν από μερικά χρόνια.

«Η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ενώ χρειάζεται υπομονή και προσοχή», είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενώ ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προς τη ΝΔ: «Κάνετε μικροπολιτική με τον ανθρώπινο πόνο σε τραγικά συμβάντα. Λυπάμαι για εσάς και τον θεσμικό σας ρόλο».

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η επάνοδος της ΝΔ

Έχοντας πλέον «βγει» οριστικά από τα μνημόνια, μπαίνοντας σε περίοδο «κανονικότητας», στις 20 Δεκεμβρίου του 2019, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα Καλύβια Αττικής από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι με υγραέριο που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν, ενώ μέχρι τώρα μέσα στο 2020 έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι από αναθυμιάσεις σε διαμέρισμα στο Μεταξουργείο, ένα εφτάχρονο κορίτσι στην Κομοτηνή από φωτιά που προκλήθηκε από θερμαντικό σώμα και μια 63χρονη γυναίκα στην Κέρκυρα από το κρύο.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, τόσο στους γαλαζοπράσινους όσο και στους ροζ κυβερνήτες και διεκδικητές της εξουσίας, με την ερώτηση που είχε κάνει ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στις 7 Δεκεμβρίου του 2013: «Μήπως σώσατε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που πεθαίνουν από αναθυμιάσεις επειδή δεν έχουν να ζεσταθούν και βάζουν τα μαγκάλια; Ποιους ακριβώς σώσατε;»

Ευελπιστούμε με όσα περιγράψαμε παραπάνω να έγινε πλήρως κατανοητό ποιους ακριβώς έσωσαν και έχουν σκοπό να συνεχίσουν να σώζουν στην Ελλάδα της φημολογούμενης «ανάπτυξης», του «εκσυγχρονισμού» και της «προόδου».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Ανοησίες! Όλοι αυτοί που πέθαναν από τα μαγκάλια, δεν ήταν τίποτε άλλο από φανατικούς αριστερούς φονταμενταλιστές, που αυτοκτόνησαν για να δυσφημίσουν την αστική δημοκρατία.
    Δεν είχαν πετρέλαιο να ζεσταθούν, ας έβαζαν το αιρ κοντίσιον….!

Κάντε ένα σχόλιο: