Γέμισα τη μπανιέρα μου πετρέλαιο…

Τον τελευταίο καιρό η μηδαμινή ζήτηση πετρελαίου έχει συμπαρασύρει την τιμή του σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, βάσει του θεμελιώδους κανόνα της οικονομίας για την προσφορά και τη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να πούμε σε χοντρές γραμμές, πως οι πετρελαιοπαραγωγοί παρακαλούν πλέον τους πετρελαιοπώλες να αγοράσουν και μάλιστα διατίθενται να τους πληρώσουν και από πάνω, αντί το αντίθετο.

Τις τελευταίες μέρες και δεδομένου του άπλετου ελεύθερου χρόνου λόγω καραντίνας, έκατσα και το σκέφτηκα αρκετά και κατέληξα. Γέμισα τη μπανιέρα μου με πετρέλαιο, για πολλούς λόγους. Και εξηγούμαι. Η μπανιέρα σε ένα μέσο σπίτι έχει χωρητικότητα περίπου 200 λίτρα. Για να είμαι σίγουρος πήρα μια μετρομεζούρα και μέτρησα τις διαστάσεις της, τις πολλαπλασίασα και έβγαλα τον όγκο. Το αποτέλεσμα μετά τη μετατροπή από κυβικά μέτρα σε λίτρα, ήταν 185 λίτρα. Μια χαρά ακούγεται! Κατόπιν σκέφτηκα πως η θερμοκρασία ανεβαίνει και έτσι η μπανιέρα δεν είναι και τόσο χρήσιμη για προσωπική υγιεινή. Στην ανάγκη βγαίνεις στο μπαλκόνι και κάνεις ένα ντους με το λάστιχο, όπως το καλοκαίρι μετά την πλαζ για να φύγουν τα αλάτια. Άσε που μέχρι να μας επιτρέψουν να κολυμπήσουμε στη θάλασσα, αυτό θα δίνει μια καλοκαιρινή πινελιά στη μίζερη ζωή της καραντίνας. Εξαιρετικά ως εδώ! Άρα πρέπει να βρεθεί ένας πιο χρήσιμος τρόπος αξιοποίησης αυτού του χαμένου χώρου της μπανιέρας. 

Τον τελευταίο καιρό η μηδαμινή ζήτηση πετρελαίου έχει συμπαρασύρει την τιμή του σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, βάσει του θεμελιώδους κανόνα της οικονομίας για την προσφορά και τη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να πούμε σε χοντρές γραμμές, πως οι πετρελαιοπαραγωγοί παρακαλούν πλέον τους πετρελαιοπώλες να αγοράσουν και μάλιστα διατίθενται να τους πληρώσουν και από πάνω, αντί το αντίθετο. Ποιος ο λόγος της πτώσης της ζήτησης άρα και της τιμής του πετρελαίου; Το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου (περί το 70%) καταναλώνεται στις μετακινήσεις, αεροσκαφών, πλοίων, τρένων, αυτοκινήτων και λοιπά. Με την εξάπλωση της πανδημίας τόσο οι μαζικές μεταφορές, όσο και οι ιδιωτικές περιορίστηκαν στο ελάχιστο ή και σταμάτησαν. Άρα σταμάτησε και η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης. Όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι του βορείου ημισφαιρίου, οι ανάγκες πετρελαίου θέρμανσης μειώνονται επίσης λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, παράγοντας που μείωσε τη ζήτηση ακόμη περισσότερο.

 Έτσι η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε με τους πετρελαιοπαραγωγούς να απειλούν ή και να κλείνουν μονάδες παραγωγής και τους εφοπλιστές ανά τον κόσμο να σκαρφιστούν έναν νέο τρόπο κερδοφορίας στο μέλλον. Αγοράζουν σήμερα το πετρέλαιο φτηνά, το αποθηκεύουν σε δεξαμενόπλοια και τα αφήνουν να πλέουν αρόδο μέχρι τη στιγμή που η ζήτηση θα αυξηθεί ραγδαία συμπαρασύροντας και την τιμή του πετρελαίου. Τότε θα πουλήσουν ακριβά. Αγοράζω φτηνά και πουλάω ακριβά, σημαίνει κερδίζω πολλά χρήματα. Όλα αυτά είναι αυτονόητα.

Η παγκόσμια ειδησεογραφία εδώ και έναν μήνα μιλάει για εκατοντάδες τάνκερς που βρίσκονται σταθμευμένα στη ράδα γύρω από πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια, περιμένοντας υπομονετικά την άρση των μέτρων μετακίνησης που θα εκτοξεύσει τη ζήτηση πετρελαίου, μαζί με τις τιμές του. Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει και άλλη μια παράπλευρη κερδοφορία στη ναυλαγορά, καθώς οι πλοιοκτήτες δεξαμενοπλοίων λόγω της τεράστιας ζήτησης για ναύλωση τάνκερς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους και έτσι ανεβάζουν τις τιμές των ναύλων κατακόρυφα, δίνοντας μια νέα πνοή στην γερασμένη ζωή της ναυλαγοράς τάνκερς. Μεγάλος κερδισμένος της κρίσης του κορωνοϊού είναι και πάλι ο ελληνικός εφοπλισμός, το περίφημο ελληνικό θαύμα, που όντας εφοδιασμένος με μεγάλους στόλους δεξαμενοπλοίων κάθε τύπου και κυρίως VLCCs, συνεχίζει την κερδοφορία του παρά την πτώση της ζήτησης πετρελαίου, καθώς ναυλώνει το στόλο για αποθήκευση πετρελαίου που θα πωληθεί λίγο αργότερα. Στο Λονδίνο, όπου χτυπά η καρδιά των ναυλαγορών, το χρηματιστήριο ναύλων Baltic Exchange αναφέρει πως οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια το τελευταίο δίμηνο (3ος-4ος 2020) είναι υπερδιπλάσιοι από αυτούς του πρώτου διμήνου του 2020.

Παράλληλα διάβασα στους Financial Times πως οι πετρελαιάδες αναζητούν πέρα από τάνκερς, τρένα, φορτηγά βυτία, μέχρι και ορυχεία για να αποθηκεύσουν πετρέλαιο. Κάτι θα ξέρουν αυτοί οι πετυχημένοι άνθρωποι με τα λαμπρά μυαλά, σκέφτηκα. Δεδομένων όλων αυτών, έστειλα τον κωδικό Β2 και γέμισα το αυτοκίνητό μου βενζίνη. Ύστερα που πήγα να πληρώσω στο μικρό κατάστημα του πρατηρίου, είδα να πωλούνται μικρά μπιτόνια βενζίνης χωρητικότητας 5 λίτρων. Αγόρασα 4-5 μπιτόνια τα γέμισα και τα έβαλα στο πορτ-μπαγκάζ. Όταν γύρισα στο σπίτι, ενημέρωσα το διαχειριστή της πολυκατοικίας να γεμίσει τη δεξαμενή πετρελαίου ώστε το επόμενο φθινόπωρο που η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης θα έχει ανέβει μαζί με την τιμή πώλησής του, εμείς να έχουμε απόθεμα. Και στο τέλος μου ήρθε η καλύτερη ιδέα από όλες. Η μπανιέρα. Θα τη γεμίσω και αυτή. 185 λίτρα πετρελαίου κίνησης σήμερα κοστίζουν περίπου 230 ευρώ (με μέση τιμή αγοράς 1,24€/λίτρο). Σε λίγες μέρες που αίρεται η καραντίνα, η ζήτηση θα ανέβει και η βενζίνη θα φτάσει πάλι περίπου στο 1,6€/λίτρο που ήταν στις αρχές της κρίσης. Αυτό μας κάνει 300 ευρώ! Άρα εύκολα και απλά εγώ μπορώ να κερδίσω 70 ολόκληρα ευρώ από την άχρηστη μπανιέρα μου που ως τα χθες ήταν γεμάτη αέρα κοπανιστό. Και δε θα μείνω εκεί. Θα κάνω προσφορές σε όλους τους γείτονές μου στην πολυκατοικία και στις τριγύρω κατοικίες για να ενοικιάσω τις μπανιέρες τους. Αν καταφέρω να νοικιάσω 13 μπανιέρες, ήτοι περίπου μιας μικρής πολυκατοικίας διαμερίσματα, θα εξοικονομήσω άκοπα τα 800 ευρώ που δεν κατάφερα να λάβω από την ελεημοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μιας που δεν κατάφερα να μπω σε καμία κατηγορία “ευνοούμενων”. Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι!

Τώρα πια μου είναι ξεκάθαρο. Δεν υφίσταται καμία ταξική διαφορά με το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές. Η μόνη μας διαφορά είναι η ευφυία. Αν το μυαλό του προλετάριου έκοβε λίγο περισσότερο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στο απέναντι στρατόπεδο και να κολυμπάει στο χρήμα ή στην προκειμένη στο πετρέλαιο! Γι’ αυτό λοιπόν το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους σας. Γεμίστε μπανιέρες, παλιά δοχεία λαδιού, μπουκάλια νερού, νερόμπομπες ή ότι άλλο έχει ο καθένας σας με πετρέλαιο. Σε λίγες μέρες θα με ευγνωμονείτε! Σκεφτείτε έξω από το κουτί!

Υ.Γ. Δεν πιστεύω να είστε από τους αντιδραστικούς που θέλουν να πάνε να μαζέψουν λουλούδια, να φτιάξουν στεφανάκια και να κάνουν πικ-νικ την Πρωτομαγιά; Είπαμε μένουμε σπίτι – μένουμε υγιείς. Θα βγούμε όλοι στους αγρούς το πρώτο Σάββατο μετά την καραντίνα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: