Φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τον κορονοϊό;

Λίγο καιρό πριν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι φταίνε οι ανεύθυνοι εργαζόμενοι που έμπασαν τον ιό σε οίκους ευγηρίας ή νοσοκομεία. Τώρα θέλουν να μισήσουμε τους πρόσφυγες – μετανάστες για να βγουν πάλι λάδι όλοι αυτοί που φρόντισαν να τους αφήσουν χωρίς νερό, μάσκες, πρόσβαση στην υγεία, χωρίς στέγη και δικαιώματα. Αυτοί που φρόντισαν να αφήσουν μεγαλουπόλεις χωρίς κλίνες ΜΕΘ και συγκοινωνίες.

Τις τελευταίες μέρες αρχίζει να στήνεται ένα νέο αφήγημα: για την εξάπλωση του κορωνοϊού φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Αρχικά οι ειδήσεις για τα κρούσματα που βρέθηκαν στις δομές των νησιών έδειχναν ότι πχ. στη Λέσβο εντοπίζονταν 35 κρούσματα από τα οποία τα 34 ήταν σχετιζόμενα με το ΚΥΤ. Προφανώς έτσι όπως ανακοινώνονται αυτά τα νούμερα είναι σαν να θέλεις να δείξεις ότι οι πρόσφυγες έχουν ιό ενώ οι Έλληνες όχι. Δεν αναφέρθηκε με την ίδια βαρύτητα το γεγονός πχ ότι η αναλογία των κρουσμάτων μπορεί να ήταν 34 στους 2000 ή 200 στις 10.000. Αντίστοιχα, καμία αναφορά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει στον αριθμό των ελέγχων που (δεν) γίνονται στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν για παράδειγμα κάνεις 10 τεστ και βρίσκεις μόνο ένα θετικό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού.

Αμέσως μετά, όταν τα πράγματα ζόρισαν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, ένα εκ των οποίων ήταν ότι οι αλλοδαποί που θα εντοπίζονται θα κλείνονται σε ξενοδοχείο καραντίνας. Προφανώς όχι γιατί τώρα τους ένοιαξε να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά γιατί ήθελαν να αναδείξουν τον μεταναστευτικό πληθυσμό ως εν δυνάμει ένοχο.

Ακολούθησαν οι ειδήσεις για αλλοδαπούς που έφυγαν από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν και αποτελούν υγειονομικές βόμβες κατά τα λεγόμενα των δημοσιογράφων που δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις κοινωνίες του Κουμουτσάκου και τα χειροφιλήματα του Χαρδαλιά ούτε φυσικά τους παπάδες που γράφουν στα παλιά τους ιμάτια όλες τις οδηγίες του ΠΟΥ και της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Τη σκυτάλη πήραν έμμισθα και άμισθα τρολ του διαδικτύου που άρχισαν να σπέρνουν κι άλλο ρατσισμό ότι δήθεν τα παιδιά των προσφύγων θα κολλήσουν τα δικά τους γιατί πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο ή ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Συνήθως αυτά γράφονται από τα ίδια ακάουντ που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός ή από ανθρώπους που δεν ενοχλούνται που τα παιδιά τους στριμώχνονται σε σχολικές αίθουσες με άλλα 25 παιδιά.

Λίγο καιρό πριν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υπευθυνότητα και έμπασαν τον ιό σε οίκους ευγηρίας ή νοσοκομεία. Τώρα θέλουν να μας βάλουν να μισήσουμε τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες για να βγουν και πάλι λάδι όλοι αυτοί που φρόντισαν να αφήσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς νερό, χωρίς μάσκες, χωρίς πρόσβαση στην υγεία, χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα. Αυτοί που φρόντισαν να αφήσουν μεγαλουπόλεις χωρίς κλίνες ΜΕΘ, χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς καμία προστασία.

Οι μοντέρνοι το λένε αυτό “κοινωνικό αυτοματισμό”. Όμως οι κοινωνίες δεν λειτουργούν αυτόματα. Υπάρχουν ταξικά συμφέροντα, πολιτικές επιδιώξεις, οικονομικές συναλλαγές, προσωπικές φιλοδοξίες και άλλες λειτουργίες οι οποίες υπαγορεύουν αυτές τις πολιτικές και ενεργοποιούν αυτές τις επιλογές. Μπροστά σε αυτά η ζωή σου, η ζωή μου, η ζωή του εργάτη, του μετανάστη ή του πρόσφυγα δεν μετράνε καθόλου. Και αν σήμερα ο ελληναράς ψάχνει τον αποδιοπομπαίο τράγο στον “ξένο”, στον “άλλο”, συντομα θα ξαναέρθει η ώρα που εκείνος θα γίνει ο “άλλος”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: