Δημοτικές εκλογές Πειραιά 2019: O Tempora o mores. Στον καιρό του Μώραλη και της Π.Α.Ε.

Πλησιάζει η προεκλογική περίοδος και σαν τα χελιδόνια καταφτάνουν τα φυλλάδια των πολιτευόμενων στις θύρες μας. Όλοι τους έκαναν έργα. Όλοι τους προσπάθησαν πολύ. Κόπιασαν για μας.. Ταπεινά μας ζητιανεύουν την ψήφο μας για να συνεχίσουν την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου τους.. Με πρώτο μέλημα τους.. Να μας ξαναπιάσουν κορόιδα.

Όλοι/ όλες μας γνωρίζουμε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τις γειτονιές όπου μεγαλώσαμε. Ξέρουμε την κάθε πλατεία, πεζοδρόμιο και δρόμο. Ξέρουμε τις ελλείψεις της γειτονιάς μας σε φωτισμό, σε πράσινο και καθαριότητα. Πώς γίνεται το λοιπόν να παθαίνουμε αμνησία την προεκλογική περίοδο και να υποστηρίζουμε ξανά υποψηφίους που έκαναν το ελάχιστο δυνατόν για την καλυτέρευση της καθημερινής μας ζωής; Γιατί η γειτονιά μας είναι η καθημερινότητά μας..

Γεννήθηκα στο Πειραιά, στο 4ο διαμέρισμα, στα Καμίνια.

Τα Καμίνια είναι μια συνοικία του Πειραιά η οποία απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια απο το κέντρο του. Μια γειτονιά κατά βάση εργατική. Οι υποδομές εκεί είναι  ανύπαρκτες. Ελλείψεις σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια, αρρωστιάρικα δέντρα (όπου αυτά υπάρχουν ακόμα), δρόμοι με λακούβες, έντονο πρόβλημα στάθμευσης, σχολεία βουτηγμένα στο τσιμέντο με επικίνδυνες εγκαταστάσεις. Μικροεγκληματικότητα και ναρκωτικά η καθημερινότητα των κατοίκων.

Κάθε τετραετία, πενταετία απο φέτος, η γειτονιά μου γεμίζει φυλλάδια υποψηφίων που μας τάζουν, κοιτάζοντάς μας περιχαρείς από τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες τους, πράγματα και θάματα πως θα συμβούν στην γειτονιά.. Και ρωτάς με το φτωχό σου μυαλό. Άνθρωπος που ντρέπεται να βάλει φυσικά το πρόσωπό του στο φυλλάδιο, είναι δυνατόν να μην ψεύδεται; Τα ρωτάς αυτά, γιατί μια ζωή στο Μπίθουλα ήσουν..

Σε κάθε τέλος θητείας, ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο που θα μας λέει τι έργο αφήνει πίσω του. Και αναρωτιέσαι, αν το έργο του ήταν μεγάλο και σημαντικό, ως προς τι το φυλλάδιο; Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το να περπατάς μέσα στην πόλη και να βλέπεις τα έργα του πολυχρονεμένου μας Δημάρχου;

Όχι αφελή συνδημότη μου, χρειάζεται το φυλλάδιο! Γιατί το φυλλάδιο θα σου δείξει τη συγκεκριμένη παιδική χαρά και πλατεία, το συγκεκριμένο παγκάκι και φανοστάτη, καθώς και το συγκεκριμένο δεντράκι.. Μην αναζητάς το δάσος.. Κοίτα το ιλουστρασιόν φυλλάδιο που σου δίνει ο Δήμαρχός μας…

Για όσα εκείνος δεν έπραξε, ενώ τα είχε βάλει στο προεκλογικό του φυλλάδιο, θυμήσου πως φταίνε πάντα οι ΆΛΛΟΙ.

Ένα τέτοιο φυλλάδιο έπεσε στα χέρια μου εψές σαν όλα τα βραδάκια.. Και να οι παιδικές χαρές και οι πλατείες.. Και να τα δέντρα και οι θάμνοι οι καλοφυτευμένοι.. Και να τα γήπεδα και οι εκδηλώσεις..Όλα καλώς καμωμένα.. Μόνο που…

Η δουλειά του Δήμου δεν είναι όλα τα παραπάνω; Θέλω να πω πως αυτά είναι τα αυτονόητα έργα που ένας Δήμος οφείλει να κάνει στην πόλη του, σωστά; Προς τι τα μπράβο και τα χειροκροτήματα; Θα μου πεις ότι στην Ελλάδα ζεις και τίποτα δεν είναι αυτονόητο αλλά όχι, δεν το πιστεύω σαν άποψη αυτό.. Αντίθετα, πάνω σε αυτή την άποψη πατάνε όσοι εκδίδουν τέτοια φυλλάδια.. Στο ”Θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει”.. Μα καλά, τι λέμε τώρα; Μα αυτή είναι η δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν..

Όταν κάποιος μας προσλαβάνει για να κάνουμε μια δουλειά π.χ. να βγάλουμε ψωμί απο το φούρνο ή να μπογιατίσουμε έναν τοίχο, μας βάζει απο δίπλα το προσωπικό μας παλαμοκροτητή-κλακαδόρο να μας λέει ”μπράβο”; Γιατί θεωρούμε ότι αν ο Δήμος ασφαλτοστρώσει δρόμο, έκανε σπουδαίο έργο για φυλλάδιο; Ή αν βάλει μια πινακίδα σε οδό;

Και ας υποθέσουμε πως εγώ είμαι παράξενος και κακός άνθρωπος και πως καλό είναι να μπαίνουν όλα τα έργα, ακόμα και τα αυτονόητα, σε ένα φυλλάδιο.. Αυτονόητο δεν είναι ο Δήμος να μαζεύει τα σκουπίδια; Και αν δεν το πράττει, είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σωστά; Δεν υπάρχει αυτό το αυτόνοητο στο φυλλάδιο.. Γιατί δεν υπάρχει καθαριότητα στον Πειραιά. Γιατί δεν υπάρχει καθαριότητα στον Πειραιά; Γιατί ο Δήμαρχος δε συγκρούστηκε με τα συμφέροντα ώστε να δημιουργήσει ΜΟΝΙΜΕΣ και ΣΤΑΘΕΡΕΣ θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, αλλά παίζει, εξαιρετικά το ομολογούμε, το παιχνίδι τόσων και τόσων Δημάρχων που κρύβονται πίσω απο τις περικοπές και την κρίση ώστε να ανακυκλώνει εργαζόμενους με συμβάσεις, χαμηλούς μισθούς και να εξασφαλίζει ψήφους μέσω αυτής της ομηρίας, ανοίγοντας την πόρτα ταυτόχρονα στις ιδιωτικές εταιρίες.. Όλοι το ξέρουμε πως έτσι συμβαίνει, δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα..

Όπως δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα για τον εναγκαλισμό που δίνει ο Δημος Πειραιά σε μια Π.Α.Ε., η οποία έχει απασχολήσει πολύ τα δελτία ειδήσεων για διάφορα ζητήματα, εντός και εκτός γηπέδων. Δεν μπορεί μια ποδοσφαιρική ομάδα με ιδιωτικά συμφέροντα να γίνεται ταυτόσημη με κανέναν Δήμο. Δε γίνεται φτωχές οικογένειες να περιμενουν ψίχουλα από τα χέρια ανθρώπων οι οποίοι παίζουν με εκατομμύρια και είναι αμφιβόλου ηθικής υπόστασης. Δε γίνεται να εξαρτάς την προβολή του Δήμου στο εξωτερικό από εφαρμογή που χρηματοδοτήθηκε απο Π.Α.Ε. Δε γίνεται να επαίρεσαι για δωρεάν χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες γιορτές που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με μια ιδιωτικών συμφερόντων Π.Α.Ε. Να περιμένεις χειροκρότημα για αθλητικές εγκαταστάσεις και μνημεία που ο κοψοκορδελάκιας τους φέρεται αναμεμειγμένος σε μια περίεργη υπόθεση και όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται πιστολιασμένοι.. Δηλαδή, ψηφοφόρε, τι δεν κατάλαβες;

Δε γίνεται να υπάρχει φυλλάδιο στο οποίο ο Δήμος να χαίρεται για το φιλανθρωπικό του έργο σε συνεργασία με ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες που με χαρά κόβουν ανά τον κόσμο θέσεις εργασίας, μισθούς, αυξάνουν το ωράριο εργασίας και είναι οι ίδιες που με το ένα χέρι εξαθλιώνουν και με το άλλο το παίζουν ευεργέτες… Δεν μπορούσε ο Δήμος με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με δικά του έσοδα να σιτίζει τους δημότες του; Και αυτό να είναι τόσο αυτονόητο, ώστε κανένας Δήμαρχος να μην τολμά να σκυλεύει αυτή την ανθρώπινη χειρονομία απέναντι στο δημότη του, βάζοντάς στο σε φυλλάδια; Αλλά ποιο λιμάνι;

Δες το φυλλάδιο

http://piraeus.gov.gr/wp-content/uploads/2019/03/piraeus-apologismos-D-draft.pdf

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ξεπουλήθηκε στο ξένο κεφάλαιο. Τα έσοδά του τα τρώνε άλλοι και όχι οι δημότες και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι. Όταν οι εργαζόμενοι συγκρούστηκαν, πολλοί πήγαν εναντίον τους για να έρθει η ανάπτυξη του λιμανιού. Τόσα χρόνια μετά, το λιμάνι είναι στα χειρότερά του. Η κίνηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι ανυπόφορη και η αποσυμφόρησή του επιζήμια για όσους το απομυζούν.. Που ήταν ο Δήμαρχος να συγκρουστεί και να προστατέψει τα συμφέροντα των δημοτών του και των εργαζόμενων; Τριγυρνά από κάμερα σε κάμερα και μιλά για κάποια κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν, για κάποια ξενοδοχεία που θα φτιαχτούν, για κάποιες υποδομές που θα γίνουν, για τον Πύργο που τόσα χρόνια τον φτιάχνουν για να αξιοποιηθεί.. Θέλω να πιστεύω πως κανείς δεν πιστεύει αυτά τα πράγματα, απλά μας αρέσει να το βλέπουμε στο φυλλάδιο.

Το τραγικό είναι πως κάποιοι ενώ γνωρίζουν πως αυτά που λέω είναι αληθή,  θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να ξαναψηφίσουν τον ίδιο Δήμαρχο ή και τον αντίπαλό του (που ξέρουν πως και εκείνος μια απο τα ίδια είναι. Γιατί τα συμφέροντα που εξυπηρετούν είναι ίδια). Θα πουν από το ”Μου έταξε..” μέχρι ”Ε, και τι να κάνεις;”.

Να μη μασάς απο τα αυτονότητα..Να ξεσηκώνεσαι ενάντια στο άδικο.. Να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά, να μην το σκύβεις σε ανθρώπους ”μεταξωτές κλωστές”, όπως ειρωνικά θα τους έλεγε ο Νίκος Τσιφόρος, και να ρίχνεις στην κάλπη ψήφο σε ανθρώπους που θα στηρίξουν το Δήμο σου και τους συνδημότες σου με υπερηφάνεια και δυναμισμό, όπως κάνει τόσα χρόνια στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης. Πελετίδηδες παντού μπας και αλλάξει η ζωή μας..

Και αν τίποτα απο τα άνω δε σε έπεισε και επιμένεις… Μείνε και εσύ σαν τον Πειραιά να περιμένεις μια κάποια ”Κυρία Ανάπτυξη” όταν θα δένουν τα κρουαζιερόπλοια.. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι ή πιο σωστά για την περίπτωσή σου κόκκινο κασκόλ..

Με πιθανότερο αποτέλεσμα;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: