38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή – Η Αλέκα αφήνει το τιμόνι

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει για τελευταία φορά σε Φεστιβάλ με την ιδιότητά της ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», το τριήμερο 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012. Ανάμεσα στον πλούτο των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συζητήσεων, εκθέσεων κλπ όλων των Φεστιβάλ, ξεχωρίζει πάντα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κεντρική ομιλία του ΚΚΕ, που παραδοσιακά γίνεται από τον εκάστοτε ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο 38ο, την Παρασκευή 14 του Σεπτέμβρη 2012, η Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει για τελευταία φορά σε Φεστιβάλ με την ιδιότητά της ως Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, θέση που θα κατέχει στο Κόμμα για 22 χρόνια. Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλη του 2013, η νέα Κεντρική Επιτροπή που εκλέχτηκε από το 19ο Συνέδριο, θα εκλέξει Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία…». Με αυτό το σύνθημα διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία για τρεις μέρες το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.

Χιλιάδες νεολαίοι, εργατόκοσμος, γονείς με τα παιδιά τους από τις δυτικές συνοικίες και τις γύρω περιοχές της Αθήνας ανταμώθηκαν στην κόκκινη πολιτεία, γεμίζοντας με την παρουσία τους κάθε γωνιά του πάρκου, τις Μουσικές Σκηνές, τις Θεατρικές Σκηνές, τις εκδηλώσεις – συζητήσεις που αναπτύχθηκαν και συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο καλλιτεχνικό μέρος ξεχώρισαν τα μουσικά αφιερώματα στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος είχε «φύγει» από τη ζωή τον Απρίλη του 2012, στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, αλλά και η μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

Και οι συζητήσεις: Η κεντρική συζήτηση με τίτλο «Δεν πάει άλλο έτσι πια / Αλλά διέξοδος ποια είναι…» (Μπρεχτ), για ζητήματα διαχείρισης της κρίσης, διεξόδου από την κρίση και προς όφελος ποιας τάξης, «Μη “φυτέψεις” το μυαλό και τα όνειρά σου» στο Μαθητικό Στέκι για το πρόβλημα των ναρκωτικών, «Κοινωνική αλληλεγγύη: Συνήθεια στη φτώχεια ή στοιχείο της πάλης ενάντια στην εξαθλίωση;» στο Εργατικό Στέκι, «Ενημέρωση και Διαδίκτυο: Νέοι δρόμοι για την ενημέρωση – νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση» στο Χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ, «Για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την όξυνση της επίθεσης στους λαούς της Ευρώπης» στη Διεθνούπολη, «Για το σύγχρονο προορισμό της Τέχνης και του καλλιτέχνη» στο Χώρο του Πολιτισμού και «Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν τα κέρδη κάνουν ρεκόρ» στο Χώρο του Αθλητισμού.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για έντονες βροχές την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ οδήγησαν σε μια ευέλικτη αλλαγή στο πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή: Η πολιτική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, μεταφέρθηκαν για το βράδυ της Παρασκευής.

Ωστόσο, η βροχή που έπεσε για λίγη ώρα την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ δεν στάθηκε ικανή να ακυρώσει τις εκδηλώσεις που έγιναν κανονικά και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ με πολύ κέφι.

Ιδιαίτερο «σταθμό» για τους νέους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, για τον εργατόκοσμο που δίνει τη δική του μάχη ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά αποτέλεσε το Στέκι των Εργαζομένων και το αφιέρωμα στον πολύμηνο αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Εκεί ακριβώς δίπλα στο χώρο, τα μάτια του εργάτη δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από το γιγάντιο πανό που γράφει «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο χώρος που φιλοξένησε την Έκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ, ο οποίος προσέλκυσε δεκάδες νεολαίους που είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από το ρόλο και τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο διάβα της Ιστορίας, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σύγχρονο μεσαίωνα.

Από το 38ο Φεστιβάλ το Μαθητικό Στέκι αναβαθμίστηκε, αποτελώντας τη μια από τις τρεις μεγάλες Σκηνές του Φεστιβάλ με πρόγραμμα μαθητικών συγκροτημάτων, αλλά και γνωστών καλλιτεχνών που «μιλούν τη γλώσσα» των μαθητών.

Εμπλουτισμένες ήταν και οι δραστηριότητες στο Χώρο του Αθλητισμού, που είχαν ξεκινήσει μια βδομάδα πριν, με τουρνουά και σεμινάρια, αποτελώντας πλέον «Αθλητικό Camp».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: