1975: Το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή – Ο πάγος έσπασε…

Από το γήπεδο Ζωγράφου το 1975 ξεκινά ο θεσμός των Φεστιβάλ

Το  καθημερινό αφιέρωμα του 902.gr στην ιστορία των Φεστβιάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκίνησε και εμείς το ακολουθούμε, ξεκινώντας από το πρώτο που έγινε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Το 1975 το ταξίδι του θεσμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά…

To 1o Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έγινε στις 19 – 21 Σεπτέμβρη 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου. Οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου -παράνομου- φύλλου του «Οδηγητή». Έτσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον «Οδηγητή», η δεύτερη στη διεθνιστική αλληλεγγύη και η τρίτη μέρα στα 7 χρόνια της ΚΝΕ και το Α’ Συνέδριό της. Το Πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά., ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από 6 χώρες καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Ξεφυλλίζοντας τα ρεπορτάζ του «Ρ» και του «Ο» της εποχής για το 1ο Φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε την έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης που σημαντικό μέρος της περιέχει είδη φτιαγμένα στο βουνό, στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και την έκθεση με ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη, του Μαλτέζου και άλλων συντρόφων, που τα είχαν εμπιστευτεί οι ίδιοι σε συντρόφους-αγωνιστές.

Το πολιτιστικό – μουσικό πρόγραμμα πλούσιο: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την πρώτη του χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αθήνα.

Από το Α’ Φεστιβάλ, η ΚΝΕ έθεσε το στόχο το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα και να αποτελέσει σταθμό-αντάμωμα της νεολαίας κάθε Σεπτέμβρη, με προοπτική -όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Ρ»- κάθε χρόνο, κάθε πόλη και χωριό να έχει το δικό της Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: