5ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Με επίκεντρο, το παιδί, τον αθλητισμό και την ειρήνη

Ανάμεσα στα συλλογικά παιχνίδια του παιδότοπο ήταν και μια δίκη με δικαστές τα παιδιά και κατηγορούμενη την «παιδική εργασία».

Το 5ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι αφιερωμένο στην ειρήνη, το παιδί και τον αθλητισμό και σήμα του γίνεται το περιστέρι της ειρήνης που κάθεται πάνω από τη γη. Οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13 – 16 Σεπτέμβρη 1979 στο Αλσος Περιστερίου.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Οδηγητή»: «Φέτος ακόμα πιο πολύ εξοπλισμένοι από την πειρα των προηγούμενων φεστιβάλ και με τις πλουσιες μορφές που ανέδειξε η προφεστιβαλική δραστηριότητα φιλοδοξούμε να κάνουμε τα περίπτερα κυψέλες δημιουργικής συζήτησης με τη νεολαία».

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρξαν τέσσερα βασικά συγκροτήματα περιπτέρων αφιερωμένα στα δικαιώματα των παιδιών, στον αθλητισμό, στο 2ο Συνέδριο της ΚΝΕ και στον «Οδηγητή».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο φύλλο του «Οδηγητή» της 31ης Αυγούστου 1979: «Στο χώρο του κάθε συγκροτήματος θα υπάρχει πατάρι όπου θα γίνονται συζητήσεις, θα προβάλλονται σλάιτς με θέματα σχετικά προς το περιεχόμενο των περιπτέρων, θα υπάρχει ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα στο κάθε περίπτερο θα υπάρχουν ειδικοί σύντροφοι που θα “ξεναγούν”».

Στο κεντρικό τετραήμερο, οι εξέδρες τώρα πολλαπλασιάζονται και μαζί με τις δυο κεντρικές, αποκτά το δικό της πρόγραμμα η εξέδρα της Διεθνούπολης, ενώ εγκαινιάζονται κι άλλες δυο νέες εξέδρες, το «αμφιθέατρο κλασικής μουσικής» και το «μουσικό καφενείο» όπου μαζί με τις συναυλίες παρουσιάζονται και σκετς και γίνονται προβολές, ενώ ακόμα έγινε παρουσίαση ηχογραφημένων έργων όπως η «Συμφωνία της Αντίστασης» του Αλέκου Ξένου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αθλητικοί αγώνες που διοργανώνονται, αλλά και ο παιδότοπος που χαρακτηρίζεται «ειρηνούπολη», απ’ όπου οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ έστελναν γράμματα προς τα παιδιά όλου του κόσμου. Ανάμεσα στα συλλογικά παιχνίδια του παιδότοπο ήταν και μια δίκη με δικαστές τα παιδιά και κατηγορούμενη την «παιδική εργασία».

Γίνεται έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών με 500 και πλέον έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και αφίσες, από 107 καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο στήσιμο της έκθεσης και βρίσκονταν στο χώρο συνομιλώντας με τους επισκέπτες. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν έργα των “δασκάλων” Σαραφιανού και Μπουζιάνη, ενώ προβάλλονταν διαφάνειες αφιερωμένες στους λαϊκούς ζωγράφους (από το μεσαίωνα μέχρι και τους μετά το Θεόφιλο καλλιτέχνες) και στη σύγχρονη ζωγραφική του 20ού αιώνα.

Στον κινηματογράφο, γίνεται αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους και την τεχνική «Σούπερ 8», προβολές και συζητήσεις για τη συμβολή και τις δυσχέρειες παραγωγής ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Συζητήσεις γίνονται επίσης στα περίπτερα του 2ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, του Αθλητισμού, αλλά και στο βιβλιοπωλείο (βιβλιοπαρουσιάσεις και απαγγελίες).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: