Όταν ο Σπ. Μελετζής φωτογράφιζε Μαγιακόφσκι

«Όλα είναι επιλεγμένα από τον ποιητή, εκτός από τις μεγάλες φωτογραφίες του, που κρίναμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε για να έχει ο επισκέπτης την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Μαγιακόφσκι τον καλωσορίζει και είναι παρών, όπως και τότε (1930) σ’ εκείνη την έκθεση, που καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ο ποιητής παραβρισκόταν και συζητούσε με τον κόσμο»

Όταν ο Σπ. Μελετζής φωτογράφιζε Μαγιακόφσκι

Το φθινόπωρο του 1983 παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (πρώτα) και στην Αθήνα η φημισμένη έκθεση «Είκοσι χρόνια δουλειάς», για τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Η έκθεση έγινε 90 χρόνια μετά τη γέννηση του μέγιστου ποιητή, που ύμνησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και τον εμπνευστή και οδηγό της Λένιν, και περιλάμβανε συνολικά 415 ντοκουμέντα: αφίσες εμφανίσεων του Μαγιακόφσκι, αφίσες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων του, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, κείμενα και σκίτσα για το Ρωσικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ΡΟΣΤΑ), γελοιογραφίες άλλων για τον ποιητή, διαφημιστικά κείμενά του, διαφημιστικά πλακάτ για την παραγωγή, φωτογραφίες, χάρτες με τα ταξιδιωτικά δρομολόγιά του, χειρόγραφα, τεκμήρια της επαναστατικής του δράσης, βιβλία και περιοδικά με έργα του, δημοσιεύματα εφημερίδων για τον Μαγιακόφσκι.

Όταν ο Σπ. Μελετζής φωτογράφιζε Μαγιακόφσκι

– Εμείς παλεύαμε και δεν μαζεύαμε αυτό το υλικό. Σύντροφοι, συμπληρώστε εσείς οι ίδιοι την έκθεσή μου.

Βλ. Μαγιακόφσκι

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν το Υπουργείου Πολιτισμού (και Επιστημών, όπως ήταν τότε η ονομασία του) της Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ τη συνόδευε η διευθύντρια του Κρατικού Λογοτεχνικού Μουσείου της Μόσχας, Μαργαρίτα Ταλάνοβα, η οποία επιμελήθηκε και τη δημιουργία της έκθεσης.

«Για να γίνει αυτή η έκθεση πλήρης, πρέπει να μεταφέρουμε εδώ τα τραμ και τα τρένα που είναι σκεπασμένα με τους μαχητικούς στίχους μου, τους μαχητές που φωνάζουν τα τραγούδια μου, τους φράχτες, τους τοίχους και τις σημαίες που περνούσαν δίπλα από το Κρεμλίνο, πετώντας τη φωτιά των συνθημάτων».

Βλ. Μαγιακόφσκι

Στις δηλώσεις της προς τον τύπο η Μ. Ταλάνοβα είχε πει: «Όλα είναι επιλεγμένα από τον ποιητή, εκτός από τις μεγάλες φωτογραφίες του, που κρίναμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε για να έχει ο επισκέπτης την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Μαγιακόφσκι τον καλωσορίζει και είναι παρών, όπως και τότε (1930) σ’ εκείνη την έκθεση, που καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ο ποιητής παραβρισκόταν και συζητούσε με τον κόσμο. Και στο λόγο ότι ο ποιητής έχει διαλέξει όλα τα υλικά, οφείλεται και το γεγονός ότι αυτά αναφέρονται σ’ όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Η Έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια αυτοχαρακτηρισμού του ποιητή. Είναι η ζωή και η δημιουργία του ενσαρκωμένη σε αντικείμενα, σε τεκμήρια που εκτίθενται μπροστά στο πλατύ κοινό. Η Έκθεση αυτή είναι ένα μοναδικό στο είδος του φαινόμενο, το πιο γνήσιο και σημαντικό μνημείο για τον ποιητή και το έργο του».

Ο μεγάλος μας φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, φωτογράφισε την έκθεση και φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Πολιτιστική, από το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας μεταφέρουμε ένα μικρό δείγμα.

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: