Οι Μπολσεβίκοι και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Πώς οι μπολσεβίκοι κατάφεραν να προφυλάξουν τους θησαυρούς του Ερμιτάζ και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Πετρούπολης, τις μέρες της Επανάστασης.

Μια επιστολή του Λαϊκού Επιτρόπου της Παιδείας, Ανατόλι Λουνατσάρσκι, προς τους μαχητές των κόκκινων φρουρών της Πετρούπολης, που πέτυχαν, εκτός από την εύκολη, σχετικά αναίμακτη επικράτηση της επανάστασης, και την αποτελεσματική προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας και των θησαυρών του Μουσείου Ερμιτάζ.

Από τους φρουρούς του Πρεομπαζένσκ, που φρουρούν τα Χειμερινά Ανάκτορα και από τον επίτροπο των ανακτόρων σ. Ιγκνάτωφ παίρνω ομόφωνες γνώμες σχετικά με την εξαιρετική επαγρύπνηση και την γεμάτη αυταπάρνηση υπεράσπιση των παλλαϊκών θησαυρών των Χειμερινών Ανακτόρων και του Ερμιτάζ, που επιδεικνύουν κατά τη φύλαξή τους τα τμήματα της Κόκκινης Φρουράς.

Γνωρίζω ότι η Κόκκινη Φρουρά που με το αίμα της εδραίωσε την πραγματικά λαϊκή Σοβιετική εξουσία και απέδειξε στους εργαζόμενους όλου του κόσμου τις ικανότητές της να θαυματουργεί, δεν χρειάζεται αναγνώριση των σεμνών υπηρεσιών της, αλλά εγώ, σαν λαϊκός επίτροπος της παιδείας, που ανησυχώ για την ακεραιότητα των καλλιτεχνικών και ιστορικών κειμηλίων του λαού δεν μπορώ να μην εκφράσω με απέραντη χαρά τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στη θαυμάσια νεογέννητη ΚόκκινηΦρουρά του προλεταριάτου της Πετρούπολης για το ότι και στην υπόθεση της περιφρούρησης των λαϊκών θησαυρών αποτελεί παράδειγμα άξιο θαυμασμού.

Σύντροφοι κοκκινοφρουροί, είμαι περήφανος για το ότι ανήκω κι εγώ στις τάξεις του μαχητικού προλεταριάτου, από τις οποίες προέρχεστε και σεις. Η ομορφιά των πράξεών σας σε όλους τους καινούργιους δρόμους της επαναστατικής ζωής μου δημιουργεί την ακλόνητη πεποίθηση, ότι με τις κοινές σας προσπάθειες όχι μόνο θα περιφρουρήσουμε όλους τους υπάρχοντες θησαυρούς της τέχνης μας, αλλά και θα δημιουργήσουμε νέους πρωτόγνωρους θησαυρούς απείρου κάλλους.

Ο λαϊκός σας επίτροπος

της παιδείας

Α. Λουνατσάρσκι

Πηγή Ακαδημαϊκή, Σοβιετική Ένωση, τ. 9, Αθήνα, Γιαννίκος, σελ. 33.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μανιάτης

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: