100 σταθμοί από τα 100 χρόνια του ΚΚΕ -Ένα εντυπωσιακό γράφημα από το “Έθνος της Κυριακής”

Το “Έθνος της Κυριακής” είχε ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Στις σελίδες του αφιερώματος συναντάμε ένα εντυπωσιακό γράφημα με εκατό σταθμούς από την εκατόχρονη διαδρομή του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκατό σημαντικές στιγμές που σηυνδέονται με τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις και τις μεγάλες ηρωικές προσωπικότητες που έβγαλε από τις γραμμές του.

Το “Έθνος της Κυριακής” είχε ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Στις σελίδες του αφιερώματος συναντάμε ένα εντυπωσιακό γράφημα με εκατό σταθμούς από την εκατόχρονη διαδρομή του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκατό σημαντικές στιγμές που σηυνδέονται με τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις και τις μεγάλες ηρωικές προσωπικότητες που έβγαλε από τις γραμμές του.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Αντώνης Γκιόκας, ενώ το γράφημα επιμελήθηκε ο Art Director της εφημερίδας, Πάνος Κωνσταντόπουλος. Κάτω από το γράφημα ακολουθεί και γραπτό κείμενο με τις στιγμές που αποτυπώνονται σε αυτό, για όσους βρίσκουν πιο βολικό να ανατρέξουν σε αυτό για να τις διαβάσουν.

1918 Το Νοέμβριο του 1918 αντιπρόσωποι από σοσιαλιστικές οργανώσεις θα ιδρύσουν το κόμμα της εργατικής τάξης. Είναι η γέννηση του ΣΕΚΕ.

1919 Τα κομμουνιστικά κόμματα διαχωρίζονται από τα σοσιαλδημοκρατικά και ιδρύουν την Κομμουνιστική Διεθνή (Γ’ Διεθνή)

1920 Έπειτα από έντονη εσωτερική διαπάλη, το ΣΕΚΕ εντάσσεται στην Κομμουνιστική Διεθνή, απόφαση που επικυρώθηκε στο 2ο συνέδριο.

1922 Ιδρύεται η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΟΚΝΕ), που εντάσσεται στην Κομμουνιστική διεθνή νέων και αποτελούσε τμήμα της Γ’ Διεθνούς

1924 Στο έκτακτο 3ο Συνέδριο αποφασίζεται η μετονομασία του ΣΕΚΕ σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς)

1925 Η δικτατορία του Θ. Πάγκαλου εξαπολύει κύμα συλλήψεων και φυλακίσεων στελεχών του ΚΚΕ. Είναι η πρώτη περίοδος παρανομίας που θα γνωρίσει το κόμμα.

1929 Η ΓΣΕΕ έχει αποκλείσει τους κομμουνιστές συνδικαλιστές από τις γραμμές της. Ιδρύθηκε η Ενωτική ΓΣΕΕ. Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών εντείνονται με το «Ιδιώνυμο» του Ελ. Βενιζέλου.

1931 Το ΚΚΕ βρίσκεται σε έντονη εσωκομματική πράλη, που ονομάστηκε φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές. Με παρέμβαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς εκλέγεται γραμματέας του κόμματος ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1933 Οι Ναζί στη Γερμανία έρχονται στην εξουσία. Στις 27 Φεβρουαρίου ο Χίτλερ θέτει εκτός νόμου το ΚΚΓ, πυρπολώντας το Ράιχσταγκ και χρεώνοντάς το στους κομμουνιστές.

1935 Πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Στην εισήγησή του ο γραμματέας της Γκ. Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει το φασισμό ως «την πιο ανοιχτή τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου».

1936 Ιανουάριος. Στις εκλογές ο εκλογικός συνδυασμός ΠΑΜΕ (Παλλαϊκό Μέτωπο) στο οποίο συμμετέχει το ΚΚΕ θα εκλέξει 15 βουλευτές.

1936 Μάιος Η κυβέρνηση του Ι. Μεταξά χτυπά με τα όπλα διαδήλωση καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, με 13 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

1936 Αύγουστος: Ο Ι. Μεταξάς και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ κήρυξαν δικτατορία. Το ΚΚΕ τέθηκε εκτός νόμου, συνελήφθη ο Ν.Ζαχαριάδης.

1936 Έλληνες κομμουνιστές εθελοντές εντάσσονται στις Διεθνείς Ταξιαρχίες κατά τον ισπανικό εμφύλιο, δημιουργώντας το λόχο «Νίκος Ζαχαριάδης».

1938 Το καθεστώς Μεταξά δολοφονεί έπειτα από βασανιστήρια το γραμματέα της ΟΚΝΕ Χρήστο Μαλτέζο στις φυλακές της Κέρκυρας.

1940 Ιανουάριος. Κυκλοφορεί ο πλαστός «Ριζοσπάστης». Η μεταξική δικτατορία έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ΚΚΕ, έχοντας φτιάξει ακόμα και δικό της καθοδηγητικό όργανο, τη λεγόμενη «προσωρινή διοίκηση».

1940 Οκτώβριος Ξεσπά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο Ν. Ζαχαριάης με το γράμμα του από τις φυλακές της Κέρκυρας θα καλέσει τον ελληνικό λαό σε ένοπλη αντίσταση.

1941 Μάιος Με πρωτοβουλία στελεχών του ΚΚΕ που απέδρασαν από τις φυλακές, δημιουργείται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωης, η «Εθνική Αλληλεγγύη».

1941 Σεπτέμβριος Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Το ΚΚΕ θα αποτελέσει τον καθοδηγητή και το βασικό αιμοδότη της ΕΑΜικής εποποιίας.

1941 Απρίλιος Ο Ελληνικός Στρατός έχει αποκρούσει το φασίστα εισβολέα. Στον  πόλεμο μπαίνουν και οι Γερμανοί και καταλαμβάνουν την Αθήνα στις 27 Απριλίου. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι παραδίδονται από το καθεστώς στους ναζί. Ο Ν. Ζαχαριάδης οδηγήθηκε στο Νταχάου.

1941 Ιούλιος Πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανασυγκροτείται ο παράνομος μηχανισμός του κόμματος.

1942 Ιούλιος Η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει τη δημιουργία ένοπλου αντάρτικου. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ιδρύουν το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικού Στρατό (ΕΛΑΣ) με καπετάνιο το Θανάση Κλάρα, γνωστό ως Άρη Βελουχιώτη.

1942 Νοέμρβιος Ο ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με μικρές δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντος Ζέρβα, θα ανατινάξει τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

1942 Δεκέμρβιος Ο ΕΛΑΣ έχει αρχίσει από το φθινόπωρο της συγκρούσεις με τους Ιταλούς στα βουνά της Ρούμελης. Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη νίκη του, στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας.

1943 Φεβρουάριος Θα ιδρυθεί η Νεολαία του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, η οποία θα πρωτοστατήσει στον ένοπλο και τον πολιτικό αγώνα.

1943 Μάιος Η «Πράβντα» ανακοινώνει την αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

1943 Ιούλιος Ο ΕΛΑΣ, παρότι γιγαντώνεται, ξεκινά μια σειρά υποχωρήεων. Εντάσσεται στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής.

1944 Μάρτιος Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ ελέγχουν τα 2/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)

1944 Σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού, σε μάχη στους Μολάους Λακωνίας, οι Γερμανοί θα εκτελέσουν στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά, 200 κομμουνιστές φυλακισμένους.

1944 Μάιος Υπογράφεται η Συμφωνία του Λιβάνου, πρόδρομος της Συμφωνίας της Καζέρτας, που αργότερα θα χαρακτηριστούν θεμελιακά λάθη από το ΚΚΕ

1944 Οκτώβριος Η Αθήνα απελευθερώνεται. Συγκροτείται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το ΕΑΜ, παρότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, επιτρέπει την επιστροφή των πολιτικών που την περίοδο του πολέμου διέφυγαν στη Μέση Ανατολή και την αποβίβαση μονάδων του αγγλικού στρατού.

1944 Δεκέμβριος Η Αθήνα γνωρίζει τεράστιες συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, Άγγλοι, Αστυνομία και Χωροφυλακή θα ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Αρχίζει η μάχη της Αθήνας, γνωστή ως Δεκεμβριανά.

1945 Ιανουάριος Μετά από 33 ημέρες μαχών, ο ΕΛΑΣ υποχωρεί από την Αθήνα. Στη μάχη δεν έλαβαν καθόλου μέρος οι μεγάλες και μπαρουτοκαπνισμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ από την περιφέρεια.

1945 Φεβρουάριος Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, που αφοπλίζει τον ΕΛΑΣ. Στην ύπαιθρο ξεσπά η «Λευκή Τρομοκρατία»

1945 Μάιος Ο αντιφασιστικός συνασπισμός υποχρεώνει σε άνευ όρων παράδοση τη ναζιστική Γερμανία.

1945 Ιούνιος Επιστρέφει στην Αθήνα από το Νταχάου ο Νίκος Ζαχαριάδης. Τον υποδέχονται 250.000 άνθρωποι στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Άρης Βελουχιώτης πέφτει νεκρός στις 15 Ιουλίου στη Μεσούντα Άρτας. Το ΚΚΕ τον έχει ήδη αποκηρύξει.

1946 Μάρτιος Στις εκλογές απέχουν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Η «Λευκή Τρομοκρατία κορυφώνεται και οι ΕΑΜίτες ήδη δημιουργούν τις πρώτες ομάδες αυτοάμυνας.

1946 Δεκέμβριος Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πλέον γεγονός. Το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών δημιουργεί τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1947 Η αμερικανική παρέμβαση στον ελληνικό εμφύλιο γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τίθενται εκτός νόμου.

1948 Φεβρουάριος/Μάρτιος Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου, η κυβέρνηση της Αθήνας θα δολοφονήσει 350 κρατουμένους.

1949 Ο εμφύλιος θα τελειώσει με ήττα του ΔΣΕ, που θα υποχωρήσει μέσω Αλβανίας στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης. Εκεί θα βρίσκεται και η έδρα του ΚΚΕ μέχρι το 1974.

1950 Κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ έρχεται παράνομα στην Ελλάδα για να ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί ο Νίκος Μπελογιάννης.

1951 Το ΚΚΕ βρίσκεται στην παρανομία. Ιδρύεται σαν συνασπισμός κομμάτων η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.

1952 Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10 τα χαράματα, εκτελούνται οι Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης.

1953 Πεθαίνει ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν. Ξεκινά η περίοδος της λεγόμενης «αποσταλινοποίησης»

1954 Εκτελείται στην Αθήνα ο Νίκος Πλουμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ. Το κόμμα του είχε προσδώσει εντελώς λανθασμένα το χαρακτηρισμό του χαφιέ.

1955 Στην Τασκένδη όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, μερίδα στελεχών του ΚΚΕ, με τη βοήθεια της σοβιετικής ηγεσίας, στρέφεται κατά του Νίκου Ζαχαριάδη. Ξεσπούν τα γεγονότα της Τασκένδης.

 

1956 Φεβρουάριος Πραγματοποιείται το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ. Η «αποσταλινοποίηση» μπαίνει στην τελική ευθεία. Οι Σοβιετικοί θα επέμβουν σε μια σειρά από κομμουνιστικά κόμματα, επιδιώκοντας την ανάδειξη νέων ηγεσιών, ανάμεσά τους και στο ΚΚΕ

1956 Φεβρουάριος – Συγκροτείται με πρωτοβουλία της επιτροπής των έξι κομμουνιστικών κομμάτων των σοσιαλιστικών κρατών (ΕΣΣΔ, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία), που διερευνά καταγγελίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς» στη λειτουργία του ΚΚΕ με ευθύνη του Ζαχαριάδη.

1956 Μάρτιος Συνέρχεται η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι, που αποφάσισε την καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη και της εκλεγμένης ηγεσίας του ΚΚΕ. Στη θέση του αναλαμβάνει ο Κώστας Κολιγιάννης.

1958 Το ΚΚΕ προχωρεί στη διάλυση των παράνομων κομματικών οργανώσεων, αποφασίζοντας τη διάχυσή τους στην ΕΔΑ

1958 Η ΕΔΑ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με το 24,4% των ψήφεων, καταλαμβάνοντας 78 βουλευτικές έδρες

1960 Πραγματοποιούνται στο Στραδικείο της Αθήνας οι μεγάλες δίκες «για κατασκοπεία» 12 στελεχών του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Λουλές και ο Αντώνης Αμπατιέλος

1963 Παρακρατικοί δολοφονούν στη Θεσσαλονίκη τον συνεργαζόμενο με την ΕΔΑ βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξεσπούν μεγάλες κινητοποιήσεις

1964 Ιδρύεται η Νεολαία της ΕΔΑ, Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη

1965 Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών δολοφονείται σε διαδήλωση το μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρης Πέτρουλας.

1967 Απρίλιος Επιβάλλεται η στρατιωτική δικτατορία από τους συνταγματάρχες. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ

1967 Ιούνιος Ανασυγκροτείται η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Ουσιατικά δημιουργούνται ξανά οι παράνομες οργανώσεις στην Ελλάδα.

1968 Φεβρουάριος Ξεσπά η μεγάλη εσωκομματική κρίση. Η πλειοψηφία της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ αποφάσισε την αυτοτελή παρουσία του κόμματος. Η μειοψηφία ιδρύει το ΚΚΕ (Εσωτερικού).

1968 Αύγουστος Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), που πρωτοστάτησε στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1968 Αύγουστος Στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα καταστείλουν τη λεγόμενη Άνοιξη της Πράγας. Σημειώνεται ρήγμα στα κομμουνιστικά κόμματα.

1971 Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ ιδρύονται οι αντιδικτατορικές οργανώσεις Αντί – ΕΦΕΕ, ΜΟΔΝΕ και ΠΑΜ.

1972 Η 17η Ολομέλεια του ΚΚΕ εκλέγει τον Χαρίλαο Φλωράκη α’ γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής

1973 Φεβρουάριος Ξεσπούν τα γεγονότα της Νομικής, πρόδρομος των όσων θα ακολουθήσουν το Νοέμβριο.

1973 Νοέμβριος Φοιτητές και εργάτες καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. Η χούνταθα καταστείλει την εξέγερση με τα τανκς.

1973 Δεκέμβριος Πραγματοποιείται το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ στο Ανατολικό Βερολίνο. Είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

1974 Φεβρουάριος Η χούντα συλλαμβάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος θα αποτυπωθεί με τα φριχτά βασανιστήρια στα κορμιά του Δημήτρη Γόντικα και του Κώστα Κάππου.

1974 Ιούλιος Υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, η χούντα παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς

1974 Σεπτέμβριος Ανακοινώνεται η νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Στην πραγματικότητα είχε επιβληθεί de facto από το κόμμα, αφού από τις 22 Αυγούστου είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1974 Νοέμβριος Στις πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία, το ΚΚΕ συμμετέχει στον εκλογικό συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς, όπου έλαβε 9,47%

1975 Στο γήπεδο του Ζωγράφου πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που εξελίχθηκε σε έναν θεσμό για την Νεολαία του ΚΚΕ.

1980 Έξω από την ΕΤΜΑ δολοφονήθηκε το μέλος της ΚΝΕ Σωτηρία Βασιλακοπούλου

1981 Το ΠΑΣΟΚ σαρώνει τα πάντα, όμως το ΚΚΕ επιδεικνύει ισχυρά αντανακλαστικά. Στις εκλογές της «Αλλαγής» έλαβε 10,93%.

1982 Το ΚΚΕ εγκαινιάζει το κτίριο που έκτοτε στεγάζει την έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό.

1987 Το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ προσανατολίζεται στη συγκρότηση συνασπισμού των «αριστερών δυνάμεων».

1988 Πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και την ΕΑΡ. Το Δεκέβριο δημοσιεύτηκε το «κοινό πόρισμα».

1989 Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους εκδηλώνονται αντιδράσεις στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης. Θα κορυφωθούν το 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του ανατολικού μπλοκ

1989 Απρίλιος Δημιουργείται με τη συμμετοχή του ΚΚΕ  και της ΕΑΡ ο Συνασπισμός (ΣΥΝ)

1989 Ιούνιος- Ιούλιος Από τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται η κυβέρνηση Τζανετάκη από ΝΔ και ΣΥΝ

1989 Σεπτέμβριος Εκδηλώνεται η κρίση στην ΚΝΕ. Αποχωρεί η πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου και ο γραμματέας του Γιώργος Γράψας.

1989 Νοέμβριος Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα

1990 Εκδηλώνεται η κρίση στο ΚΚΕ

1991 Φεβρουάριος Διεξάγεται το 13ο Συνέδριό του. Η νέα ΚΕ εκλέγει οριακά την Αλέκα Παπαρήγα νέα γενική γραμματέα.

1991 Ιούνιος – Ιούλιος Η μειοψηφία του ΚΚΕ και η ΕΑΡ συγκροτούν τον Συνασπισμό ως ενιαίο κόμμα. Το ΚΚΕ αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τον ΣΥΝ και διαγράφει 45 μέλη της ΚΕ.

1991 Δεκέμβριος Από το Κρεμλίνο υποστέλλεται η σημαία με το σφυροδρέπανο. Η ΕΣΣΔ παύει να υπάρχει.

1992 Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν λαμβάνει μέρος στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», ενώ καταψηφίζει και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1998 Η ΚΝΕ συμμετέχει ενεργά στις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο «νόμο Αρσένη»

1998 Μάιος Παρά την παγκόσμια ήττα του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ φιλοξενεί την 1η Διεθνή συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων

1999 Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Σερβία. Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Ο Χαρίλαςο Φλωράκης επισκέπτεται το Βελιγράδι εν μέσω βομβαρδισμών

1999 Απρίλιος Έπειτα από Πανελλαδική Σύσκεψη στην οποία μετείχαν 1500 συνδικαλιστές, δημιουργείται το ΠΑΜΕ

2002 Μεγάλες απεργίες για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση χτυπά με τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού τους απεργούς στο λιμάνι του Πειραιά.

2009 Το 18ο Συνέδριο αποκρυσταλλώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ

2010 Με την εκδήλωση της κρίσης και την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις απέναντι στη λιτότητα.

2011 Το ΚΚΕ αποκαθιστά κομματικά το Νίκο Ζαχαριάδη, χαρακτηρίζοντας τη διαγραφή του άδικη πράξη

2012 Η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου βρίσκει το ΚΚΕ εκλογικά αποδυναμωμένο. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, αρνήθηκε την εκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

2013 Νέος γραμματές της ΚΕ εκλέγεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας

2017 Το 20ό συνέδριο του ΚΚΕ αποφασίζει την προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος

2018 Αποκαταστάθηκε κομματικά ο Άρης Βελουχιώτης

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: